Blog – OLD

Micro maandag: Calcium

Calcium Personal Health Plan

Vandaag hebben we het over Calcium.

Calcium is in tegenstelling tot de eerder genoemde micronutriënten, geen vitamine maar een mineraal. Wat mineralen zo speciaal maakt is dat ons lichaam deze stoffen niet zelf kan maken. Daarom is het belangrijk dat we gevarieerd eten en zo voldoende mineralen binnen krijgen.

Het mineraal calcium komt voornamelijk voor in melk en melkproducten, kaas, noten, peulvruchten, groentes en sardines. In zuivel komt calcium voor als de stof calciumfosfaat. Calcium word in onze darmen over het algemeen goed opgenomen. Een adequate inname vitamine D helpt de darmen om calcium optimaal op te kunnen nemen. Oxaalzuur en fytinezuur daarentegen verminderen de opname van Calcium door onze darmen. Maar wanneer je voeding voldoende calcium bevat en je gevarieerd eet dan kunnen deze stoffen geen kwaad. Tot slot kunnen producten zoals zout, alcohol en cafeïne de uitscheiding van calcium via de urine vergroten.

99% van het calcium in ons lichaam is aanwezig in onze botten en tanden en speelt 2 belangrijke rollen in ons lichaam. Zo is calcium een onderdeel van onze botstructuur en zorgt het voor stijf frame, hierdoor kan ons lichaam rechtop blijven staan. Daarbij dient het ook als aanhechtingspunt voor spieren wat ervoor zorgt dat beweging mogelijk is. Tot slot dient het calcium in ons lichaam als een soort calciumbank, die onze lichaamsvloeistoffen voorzien van calcium wanneer de hoeveelheid calcium in ons bloed zakt.

Calcium is dus van belang voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Als je voldoende calcium (kalk) binnenkrijgt, heb je op latere leeftijd minder kans op botontkalking of osteoporose.

Verder heb je calcium of kalk nodig voor:

  • Een goede werking van zenuwen en spieren
  • Bloedstolling
  • Het transport van andere mineralen in de lichaamscellen, zoals natrium, kalium en magnesium

Wanneer je te weinig calcium binnen krijgt heb je een grotere kans op osteoporose

Deze kans hierop wordt hoger naarmate we ouder worden.  Zo hebben Vrouwen boven de 50 jaar en mannen van boven de 70 jaar een mindere opname van calcium in het bloed. Hierdoor gaan botten langzaam ontkalken, dit is ook de reden dat oude mensen vaker iets breken. Hoe meer calcium er op jonge leeftijd in de botten zit, hoe langer de botten stevig blijven. Beweging helpt tegen het ontkalken van botten op latere leeftijd. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, maar bij vrouwen verloopt dit proces van botontkalking sneller na de menopauze.

Wanneer kinderen een tekort hebben aan calcium dan doet zich dit voor in de vorm van de Engelse Ziekte, ook wel rachitis genoemd. Hierbij verloopt de botvorming onvolledig en heeft het kind last van skeletvervorming. Dit kan zich voordoen wanneer het kind minder dan 125 milligram calcium per dag binnen krijgt. Ook kunnen ze last hebben van spierkrampen. Deze aandoeningen zijn in veel gevallen het gevolg van te weinig vitamine D waardoor de calciumopname uit de voeding verstoord is, ook als de voeding voldoende calcium bevat.

Een overschot aan calcium kan bij meer dan 2.500 milligram calcium per dag leiden tot urinewegstenen. Er kan ook verkalking van de nieren en bloedvaatwanden optreden. Dit geldt vooral als je langdurig maagzuur neutraliserende tabletten met calciumbicarbonaat gebruikt, zoals Rennies.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Stuur dan een berichtje via social media of neem contact op met personal health plan via www.thepersonalhealthplan.nl of via info@thepersonalhealthplan.nl

Micro maandag: Vitamine K

Vitamine K Personal Health Plan Beuningen Wijchen en Heesch

Vandaag hebben we het over Vitamine K!

Vitamine K is net als de vorige vitamines een vet oplosbare vitamine. Wat vitamine K net als vitamine D zo uniek maakt is dat het als een van de weinige vitamines door het lichaam zelf gemaakt kan worden. In ons maagdarmstelsel kunnen bacteriën zelf vitamine K maken die door ons lichaam opgenomen kunnen worden.

Vitamine K ook wel fylochinon genoemd komt voor in verschillende vormen, namelijk; vitamine K1 en Vitamine K2. Vitamine K1 komt voor eten en drinken en Vitamine K2 wordt door bacteriën gevormd in ons maagdarmstelsel.

Vitamine K komt voor in producten zoals groene bladgroente, fruit, melk en melkproducten, eieren, vleeswaren en granen. Vitamine K2 komt in kleine hoeveelheden voor in lever, kaas en eigeel.  

Vitamine K is zoals eerder genoemd een vet oplosbare vitamine. Hierdoor wordt het dus het beste in onze darm opgenomen wanneer er ook vet aanwezig is. Dit wil niet zeggen dat je een bakje chips moet eten of een frietje moet halen maar dat je voeding gezonde onverzadigde vetten moet bevatten.

Meer dan een dozijn aan verschillende eiwitten en het mineraal calcium zijn betrokken in de aanmaak van bloedpropjes. Vitamine K is essentieel in dit proces omdat het nodig is om meerdere van deze eiwitten te activeren, dit maakt dat de aanwezigheid van vitamine K in ons lichaam het verschil tussen leven en dood kan maken. Daarnaast is vitamine K betrokken bij het metabolisme van verschillende boteiwitten. Zonder vitamine K kan de stof osteocalcine zich niet hechten aan de mineralen die normaal onze botten vormen. De laatste jaren ontdekken steeds meer wetenschappers dat veel meer eiwitten vitamine K nodig hebben om hun werkzaamheden of functies te kunnen uitvoeren. deze eiwitten zijn geïdentificeerd in de plaques van atherosclerose, de nieren en het zenuwstelsel

Er zijn twee verschillende soorten vitamine K te korten, we spreken van een primaire tekortkoming wanneer er een inadequate voedingsinname is geweest waardoor het vitamine K te kort is ontstaan. Van een secondaire tekortkoming spreken we wanneer een te kort ontstaat door een andere oorzaak.

Een primaire tekortkoming van vitamine K is erg zeldzaam en komt dus nauwelijks voor. Echter komt een secondaire tekortkoming vaker voor. Een Secondaire tekortkoming kan voorkomen onder 2 omstandigheden:

  1. Wanneer de vet absorptie in ons lichaam niet optimaal werkt, dit kan gebeuren wanneer de galproductie niet optimaal is of helemaal niet gebeurd. Zoals eerder al genoemd is de opname van vitamine K afhankelijk van de aanwezigheid van vetten en zonder vetten kan ons lichaam vitamine K dus niet goed of helemaal niet opnemen.
  2. Ook kunnen sommige medicijnen de vitamine K synthese en functies van vitamine K ernstig verstoren. Bij langdurig gebruik van antibiotica worden de vitamine K producerende bacteriën in onze darmen namelijk kapot gemaakt. Ook anticoagulantia (antistollingsmiddelen) kunnen het metabolisme en de werking van vitamine K verstoren.

Een te kort aan vitamine K kan zowel bij pasgeboren baby’s als bij volwassenen of mensen die medicijnen gebruiken voorkomen.

Het kan zijn dat pasgeboren baby’s een te kort aan vitamine K hebben omdat ze dit tijdens de zwangerschap te weinig hebben binnen gekregen. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals;

  • De vitamine K kon het ongeboren kind niet bereiken via de placenta. Hierdoor heeft het kind geen voorraad van vitamine K kunnen opbouwen.
  • De baby heeft nog onvoldoende darmbacteriën om voldoende vitamine K aan te maken.

Pasgeboren kinderen hebben hierdoor een grotere kans op ernstige bloedingen. Daarom krijgen alle pasgeboren kinderen vitamine K druppeltjes.

Zover bekend is kan heeft een overschot aan vitamine K geen gevolgen en komt het nauwelijks voor. Echter moeten mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K.

Dit kan de werking van het antistollingsmiddel verminderen.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Stuur dan een berichtje via social media of neem contact op met personal health plan via www.thepersonalhealthplan.nl of via info@thepersonalhealthplan.nl

 

 

Micro maandag: vitamine E

Vitamine E - Personal Health Plan

Vandaag hebben we het over Vitamine E!

Vitamine E is net als de vitamine A en D vet oplosbare vitamine. Wat vitamine E zo uniek maakt is dat geen specifieke functie heeft. Zo zijn andere vitamines cofactoren, hormonen of spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling.

Vitamine E werd door wetenschappers ontdekt als onderdeel van plantaardige oliën en bleek essentieel voor de voortplanting bij ratten. Wetenschappers hebben deze stof toen de naam tocoferol gegeven. Grof weg vertaald naar ‘om nakomelingen voort te brengen’. Vitamine E is dan ook een verzamelnaam voor een aantal stoffen die van nature in onze voeding aanwezig zijn, deze tocoferolen staan bekend als; alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol nemen de cellen het beste op en is daarom veruit de belangrijkste vorm van vitamine E. In vitamine E-supplementen zit alfa-tocoferol of alfa-tocoferolacetaat.

Vitamine E komt voor in veel verschillende producten, het komt vooral voor in producten die plantaardige olie bevatten. Denk hierbij aan zonnebloemolie, noten, zaden, groene bladgroente, halvarine, margarine en graanproducten. Vitamine E word afgebroken wanneer het wordt verhit, toch blijft er genoeg vitamine E over in ons eten en drinken.

Vitamine E werkt in ons lichaam als vet oplosbare antioxidant. Vitamine E is onze primaire beschermer tegen de schade die vrije radicalen aanrichten. Vitamine E zorgt er namelijk voor dat de kettingreactie van vrije radicalen stopt, waardoor er niet nog meer vrije radicalen aangemaakt worden. Hiermee beschermt vitamine E de kwetsbare delen van onze cellen. Daarnaast beschermd het meervoudige onverzadigde vetten en andere vetten tegen oxidatie.

Een te kort aan vitamine E kom t in Nederland zover bekend is niet voor, Alleen wanneer iemand zeer ernstige stoornissen heeft in de opname van voedingsstoffen. Wanneer er een te kort ontstaat kan dit leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en neurologische symptomen.

Een overschot aan vitamine E komt eigenlijk alleen voor wanneer iemand voor een lange periode supplementen gebruikt die een hoge dosis aan vitamine E bevatten. Via onze voeding is het niet mogelijk om een overschot aan vitamine E binnen te krijgen. Mocht je toch te veel vitamine E binnen krijgen dan zijn er weinig bijverschijnselen. Alleen bij mensen die een vitamine K-tekort hebben of mensen die bloedverdunners gebruiken kan een overschot aan vitamine E de bloedstolling remmen.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Stuur dan een berichtje via social media of neem contact op met personal health plan via www.thepersonalhealthplan.nl of via info@thepersonalhealthplan.nl

 

 

Micro maandag: Vitamine D

Personal Health Plan - Vitamine D

Vandaag hebben we het over Vitamine D!

Vitamine D is net als vitamine A een vet oplosbare vitamine. Wat vitamine D zo uniek maakt is dat het als een van de weinige vitamines door het lichaam zelf gemaakt kan worden. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast bevat onze voeding ook een kleine hoeveelheid vitamine D.

Vitamine D ook wel calciferol genoemd komt voor in verschillende vormen, namelijk; vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D2 komt voor in plantaardige voeding en vitamine D3 voornamelijk in dierlijke producten. Beide vormen worden gevormd onder invloed van ultraviolette straling (uv-straling). Deze straling is onderdeel van zonlicht. Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 in de huid van mens en dier.

Vitamine D komt voornamelijk voor in dierlijke producten, denk hierbij aan vette vissoorten zoals haring, zalm en makreel, vlees en eieren. Wanneer onze huid genoeg zonlicht krijgt zal ons lichaam ongeveer 2/3 van onze vitamine D behoefte halen uit zonlicht.

Vitamine D is zoals eerder genoemd een vet oplosbare vitamine. Hierdoor wordt het dus het beste in onze darm opgenomen wanneer er ook vet aanwezig is. Dit wil niet zeggen dat je een bakje chips moet eten of een frietje moet halen maar dat je voeding gezonde onverzadigde vetten moet bevatten. Gemiddeld kan ons lichaam ongeveer 80% van de vitamine D uit voeding opnemen en ons lichaam is in staat om vitamine D op te slaan in ons vetweefsel en in onze organen zoals bijvoorbeeld de lever.

Vitamine D is nodig om calcium uit onze voeding op te nemen, het is daarom dan ook een essentieel onderdeel voor de groei en het behouden van stevige botten en tanden. Vitamine D kun je zien als een belangrijk lid van een grote groep micronutriënten die verantwoordelijk zijn voor het maken en onderhouden van onze botten. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Vitamine D zorgt voor;

  • Het zorgt voor de stevigheid van botten en tanden.
  • Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit onze voeding goed kan worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei.
  • Het is nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen.
  • Het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie.
  • Het is van belang voor een goede werking van het immuunsysteem. Maar het is nog onvoldoende aangetoond dat een vitamine D-supplement het risico op infecties, zoals verkoudheid vermindert.

Een te kort aan vitamine D kan bij jonge kinderen rachitis (Engelse ziekte) veroorzaken. Deze ziekte zorgt voor afwijkingen aan het skelet. Bij volwassenen en ouderen kan door een vitamine D-tekort op den duur botontkalking of osteoporose en/of spierzwakte optreden.

Een te hoge vitamine D inname kan alleen voorkomen als gevolg van langdurig te veel supplementen gebruiken. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen boven de aanvaardbare bovengrens kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan. Met een normale voeding en het opvolgen van het advies voor inname speelt dit niet. Ook langdurige blootstelling aan zonlicht geeft geen risico op een teveel aan vitamine D. De huid regelt dan namelijk de aanmaak. In de praktijk komt een overdosis bij gezonde mensen zelden voor.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Stuur dan een berichtje via social media of neem contact op met personal health plan via www.thepersonalhealthplan.nl of via info@thepersonalhealthplan.nl

 

 

Micro Maandag: Vitamine A

Vitamine A Personal Health Plan Beuningen Wijchen Heesch

Vandaag hebben we een speciale vitamine op het programma staan, namelijk Vitamine A

Vitamine A ook wel bekend als retinol, is de eerste vet oplosbare vitamine die we zullen behandelen. Vitamine A is essentieel micronutriënt voor alle gewervelde wezens. Ons lichaam heeft vitamine A nodig voor de goede werking van onze ogen, reproductie, embryonale ontwikkeling, groei, cel opbouw, weefsel differentiatie en het goed functioneren van ons immuunsysteem.

Vitamine A komt voor in verschillende vormen namelijk: retinol, retinal, retinezuur en bètacaroteen. In dierlijke producten komt vitamine A voor in de vorm van retinol en retinylesters. Een dierlijk product dat bijvoorbeeld rijk aan vitamine A is; Lever.

In plantaardige producten komt vitamine A voor als carotenoïden, Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A. Er bestaan verschillende vormen carotenoïden: alfa- en bètacaroteen en bèta-cryptoxanthine. Plantaardige producten die rijk zijn aan carotenoïden zijn; zoete aardappelen, mango, wortelen en broccoli.

Er zijn ook supplementen die vitamine A bevatten, in deze supplementen komt vitamine A voor in de vorm van retinylacetaat, palmitaat of alleen bètacaroteen.

Vitamine A speelt twee onvervangbare rollen in onze ogen; het helpt ons hoornvlies glashelder te houden en helpt bij het omzetten van licht impulsen in ons netvlies. Sommige lichtgevoelige cellen bevatten pigment moleculen genaamd rodopsine. Iedere molecuul rodopsine bestaat uit een molecuul opsine gebonden aan een molecuul retinal.

Ondanks de belangrijke rol van vitamine A voor ons zicht, bevat ons netvlies maar een duizendste van de hoeveelheid vitamine A in ons lichaam. Het merendeel van de vitamine A in ons lichaam bevind zich in de cellen aan de buitenkant van ons lichaam. Daar helpt vitamine A onze cellen met de opbouw van eiwitten en cel differentiatie.

Zoals eerder al genoemd is vitamine A ook betrokken bij de ontwikkeling van embryo’s en de groei. Daarnaast ondersteund het de voortplanting. Retinol helpt bij de sperma productie bij mannen, terwijl vitamine A bij vrouwen de ontwikkeling en groei tijdens de zwangerschap ondersteund.

Bètacaroteen werkt in ons lichaam voornamelijk als provitamine A en helpt ons lichaam in het zelf maken van vitamine A. Daarnaast werken sommige bètacarotenen als antioxidant en beschermen ze ons lichaam tegen ziektes.

Tot slot is vitamine A betrokken bij verschillende processen die ons immuunsysteem ondersteunen.

Een tekort aan vitamine A kan verschillende problemen veroorzaken, zoals infecties, dof haar, huidproblemen, nacht blindheid en permanente blindheid.

Een overschot aan vitamine A kan ook verschillende vervelende gevolgen met zich mee brengen. Zo kan een langdurige inname van te veel vitamine A ervoor zorgen dat de kwaliteit van je botten afneemt en de dichtheid van de botten verminderd, dit kan zelfs leiden tot osteoporose. Een ziekte die gekenmerkt wordt door zwakke botten met een lage botdichtheid.

Daarnaast kan het binnenkrijgen van te veel vitamine a tijdens de zwangerschap leiden tot het afsterven van een abnormale hoeveelheid aan cellen van de rugwervels. Dit verhoogt de kans op geboorten afwijkingen.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Stuur dan een berichtje via social media of neem contact op met personal health plan via www.thepersonalhealthplan.nl of via info@thepersonalhealthplan.nl

 

 

This is a heading.

Micro Maandag: Vitamine C

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed non risus. Suspendisse lectus tortor, dignissim sit amet, adipiscing nec, ultricies sed, dolor.

Vitamine C - Personal Health Plan

Vandaag heb ik weer een nieuwe Vitamine die ik met jullie wil bespreken, namelijk vitamine C

Vitamine C ook wel bekend als ascorbinezuur, is de bekendste vitamine die er is! Vitamine C werkt in ons lichaam onder andere als antioxidant, helpt ons lichaam om ijzer op te nemen en onze weerstand te behouden.

Vitamine C komt voor in fruit, groente en aardappelen. Voornamelijk citrusvruchten, spruiten, broccoli en andere koolsoorten, aardbeien, peulen, paprika’s tomaten, kiwi’s zijn rijk aan vitamine C.

Vitamine C deelt voor een gedeelte de zelfde werkzaamheden als B-vitamines. In sommige gevallen werkt vitamine C als co-enzym en helpt het enzymen zijn werk in ons lichaam uit te voeren. In andere gevallen werkt vitamine C echter als antioxidant in ons lichaam.

Vitamine C heeft een belangrijke werking in ons lichaam als het gaat over het beschermen van ons lichaam tegen de schaden die vrije radicalen kunnen aanrichten. Vrije radicalen zijn simpel gezegd moleculen met een of meerdere niet gepaarde elektronen, dit maakt vrije radicalen erg onstabiel en erg reactief, deze vrije radicalen kunnen verschillende substanties in ons lichaam beschadigen.

Antioxidanten beschermen ons tegen die vrije radicalen, dit doen ze door een of meerdere elektronen af te geven aan de vrije radicalen waardoor deze geneutraliseerd worden. Dit beschermd andere substanties zoals cellen tegen schade van vrije radicalen.

Wat vitamine C nou zo’n goede antioxidant maakt is de kenmerk dat het gemakkelijk elektronen los laat. Je moet vitamine C zien als een soort bodyguard van water oplosbare substanties. Vitamine C staat als het waren klaar om zijn eigen leven te geven ter bescherming van de water oplosbare substanties. In onze cellen en lichaamsvloeistoffen beschermd vitamine C onze weefsels van de oxidatieve stress die vrije radicalen veroorzaken. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij grotere hoeveelheden reactieve zuurstofverbindingen in onze cellen ontstaan dan er normaal horen te zijn. deze reactieve zuurstofverbindingen beschadigen alle onderdelen van onze cellen. De beschermde werking van vitamine C speelt hierdoor een belangrijke rol in het voorkomen van ziektes in ons lichaam.

Naast dat vitamine C onze cellen in ons lichaam beschermd tegen oxidatieve stress, verbeterd het ook de ijzer opname in onze darmen door het ijzer te beschermen van oxidatie.

Tot slot is vitamine C ook betrokken als cofactor bij de aanmaak van collageen. Vitamine C helpt met het vormen van de vezelachtige eiwit structuren in weefsels zoals collageen. Collageen dient als belangrijk onderdeel tijdens het vormen van botten en tanden en het vormen van littekens.

Vitamine C is oplosbaar in water. Het is daarom beter om groente en aardappelen in weinig water te koken. Hoe meer water je gebruikt hoe meer vitamine C er verloren zal gaan. Daarnaast is vitamine C ook gevoelig voor verhitting en zonlicht. Blootstelling aan de lucht van gesneden, gepureerde of uitgeperste producten kun je daarom beter zoveel mogelijk vermijden. In een zuur, zoals in sinaasappel(sap), blijft vitamine C relatief goed intact.

Bij een langdurig ernstig tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan. De verschijnselen zijn tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen.

Hoewel je een teveel aan vitamine C uit plast, kun je klachten krijgen als je veel vitamine C binnenkrijgt. Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine. In het verleden werd gedacht dat hierdoor het risico op de vorming van nierstenen groter was, maar dit is nooit bevestigd in onderzoek.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Stuur dan een berichtje via social media of neem contact op met Personal Health Plan via www.thepersonalhealthplan.nl of via info@thepersonalhealthplan.nl

Micro Maandag: Vitamine B12

Vitamine B12 - Personal Health Plan

Vandaag heb ik weer een nieuwe Vitamine die ik met jullie wil bespreken, namelijk vitamine B12

Vitamine B12 ook wel bekend als cobalamine. Cobalamine dankt zijn naam aan de metaal kobalt. En komt in onze voeding voor in de vorm van methylcobalamine, hydroxycobalamine en S-adenosylcobalamine. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen.

Vitamine B12 (cobalamine) zit alleen in dierlijke producten. Je krijgt dit dus binnen wanneer je vis, vlees, eieren en melkproducten eet. Vitamine B12 is een onderdeel van het co-enzym methylcobalamine en deoxyadenosylcobalamine. Deze co-enzymen worden gebruikt voor de opbouw van nieuwe cellen en helpen het zenuwstelsel te onderhouden. Daarnaast heeft vitamine B12 zoals je vorige week hebt kunnen lezen een wisselwerking met vitamine B11.

Vitamine B12 word namelijk geactiveerd wanneer vitamine B11 zijn methyl groep afgeeft, zoals vorige week besproken is. Heb je dit niet gelezen? Scroll dan even door naar de post over Vitamine B11! De opbouw van DNA en RNA zijn zowel afhankelijk van Vitamine B11 (folaat) als van Vitamine B12 (Cobalamine).

De vertering en absorptie van vitamine B12 kent verschillende stappen, vitamine B12 zit namelijk gekoppeld aan eiwitten. Wanneer dierlijke voeding met vitamine B12 in de maag komt wordt dit verteerd door het maagzuur en het eiwit verteringsenzym pepsine. Dit zorgt ervoor dat vitamine B12 los komt van de eiwitten. In de dunne darm bint vitamine B12 zich aan een stofje genaamd intrinsieke factor. Dit is een glycoproteïne afkomstig uit de cellen van de maag. Dit stofje zorgt wordt geproduceerd als reactie op dezelfde prikkels die de afgifte van maagzuur bepalen. Ook zorgt dit stofje ervoor dat vitamine B12 verder opgenomen kan worden in ons lichaam. Zonder de stof ‘’intrinsieke factor’’ zou ons lichaam vitamine B12 niet herkennen. Wat vitamine B12 zo speciaal maakt is dat dit de enige wateroplosbare vitamine is die ons lichaam kan opslaan.

Een tekort aan vitamine B12 komt dan ook zelden voor, mede omdat ons lichaam vitamine B12 kan opslaan en dus een voorraadje heeft. Het kans soms wel maanden tot een jaar duren voordat je lichaam een tekort aan vitamine B12 opbouwt. Een te kort aan Vitamine B12 ontstaat als je geen dierlijke producten eet of te weinig van het eiwit ‘’Intrinsieke Factor’’ hebt, waardoor je lichaam de vitamine B12 niet goed kan opnemen. Ook kan de opname van vitamine B12 door de darm zijn verlaagd bij maagdarminfecties en bij aandoeningen waarbij de productie van maagzuur verminderd is, zoals atrofische gastritis. Ouderen hebben vaker een vitamine B12 tekort doordat de productie van maagzuur afneemt en daardoor het stofje intrinsieke factor minder wordt afgegeven.

Een tekort aan vitamine B12 leidt tot een vorm van bloedarmoede: macrocytaire anemie. Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kan het tekort aan vitamine B12 neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers (paresthesie), geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen.

Een overschot aan Vitamine B12 is bijna niet mogelijk en komt ook zelden voor. Een overschot is ook niet schadelijk en ons maagdarmstelsel zorgt er zelf voor dat we niet teveel vitamine B12 opnemen.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Stuur dan een berichtje via social media of neem contact op met personal health plan via www.thepersonalhealthplan.nl of via info@thepersonalhealthplan.nl

Micro maandag: Vitamine B11

Vitamine B11 - Personal Health Plan - Foliumzuur

Ondanks dat het vandaag dodenherdenking is, heb ik voor jullie vandaag weer een nieuwe post. Vandaag staat micro maandag in het teken van Vitamine B11!

Vitamine B11 ook wel bekend als Folaat of Foliumzuur, is in onze voeding aanwezig in de vorm die ook wel polyglutamaat wordt genoemd. Vitamine B11 is een complexe vitamine, die in ons lichaam veel verschillende processen ondergaat en verschillende belangrijke rollen heeft.

Vitamine B11 speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen en is tijdens de vroege zwangerschap essentieel voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Het is namelijk een onderdeel van het co-enzym THF en DHF, deze co-enzymen zijn belangrijk in de vorming van DNA en daardoor belangrijk voor de vorming van nieuwe cellen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een vitamine die nauw betrokken is bij een proces dat dagelijks in alle cellen van ons lichaam plaats vind ontzettend belangrijk voor ons is.

Vitamine B11 (Folaat/Foliumzuur) komt vooral voor in groene groente, peulvruchten, volkoren graan producten, vlees en zuivel. Wanneer we zo’n product eten dat rijk is aan vitamine B11, dan zal die stof in ons lichaam worden opgenomen. Dit gebeurt in onze darm, om precies te zijn in het duodenum of het jejunum. Vitamine B11 wordt in ons lichaam opgenomen als een stof genaamd glutamaat.  In onze voeding komen complexere vormen hiervan voor, deze vormen bestaan uit meerdere aan elkaar gekoppelde glutamaten, deze worden polyglutamaten genoemd. Omdat onze lichaam deze grotere complexere verbindingen (polyglutamaten) niet zomaar kan opnemen en transporteren, worden deze in onze darm door verschillende enzymen afgebroken to monoglutamaat (mono = enkel) en een aantal losse glutamaten. Eenmaal afgebroken van polyglutamaat tot monoglutamaat worden ze gehecht aan een methyl groep (CH3) en zo de ‘kleinere vorm van vitamine B11’ worden afgeleverd aan onze lever en andere lichaamscelen.

Uiteindelijk aanwezig in de cellen, moet Folaat worden geactiveerd, dit wordt gedaan door een enzym dat de hulp krijgt van vitamine B12 (hierover volgende week meer). De enzym en vitamine B12 verwijderen de methylgroep (CH3), die eerder aan de monoglutamaat was gekoppeld om te transporteren, hierna is Folaat of Foliumzuur geactiveerd en kan ons lichaam het gebruiken. Als dit niet gebeurt, wordt Folaat gevangen in z’n oude vorm en is dan niet beschikbaar voor DNA synthese en celgroei.

In de lever wordt overtollig Folaat omgezet in gal. Daarna wordt het als gal vervoerd naar de galblaas en komt het terecht in het maagdarm stelsel. Folaat kan dus makkelijk opnieuw worden geabsorbeerd. Maar wanneer de cellen in ons maag-darm stelsel kapot zijn en dus niet goed werken, kan Folaat slecht worden opgenomen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit een soort neerwaartse spiraal veroorzaakt, aangezien Folaat een belangrijk onderdeel is voor het vernieuwen en herstellen van de cellen, zal een verminderede opname ervoor zorgen dat cellen ook minder snel en minder goed hersteld kunnen worden.

Een vitamine B11 te kort kan leiden tot afwijkingen van onze rode en witte bloedcellen en veranderingen in het beenmerg. Ook kan een Vitamine B11 tekort een verminderde opname van verschillende voedingsstoffen in de darm tot gevolg hebben. Andere verschijnselen zijn een verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Een tekort aan foliumzuur bij vrouwen aan het begin van de zwangerschap verhoogt het risico op een open ruggetje bij de baby. Daarom wordt er een extra supplement van 400 microgram geadviseerd aan zwangere vrouwen (van vier weken voor de conceptie tot acht weken daarna).

Er zijn geen aanwijzingen dat een vitamine B11 overschot uit voeding nadelige effecten kan hebben voor onze gezondheid. Wat wel schadelijk voor onze gezondheid is, is een overschot van vitamine B11 uit supplementen. Dat is wel het geval voor het foliumzuur (PMG) dat in tabletten zit. Je hebt net al gelezen dat vitamine B12 een rol speelt bij het activeren van vitamine B11 in onze cellen. Vitamine B11 en B12 hebben een sterke wisselwerking. Een te hoge inname van PMG kan er namelijk voor zorgen dat het erg moeilijk is om een vitamine B12-tekort op te sporen.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Stuur dan een berichtje via social media of neem contact op met personal health plan via www.thepersonalhealthplan.nl of via info@thepersonalhealthplan.nl

Micro maandag: Vitamine B8

Personal Health Plan - Vitamine B8 - Biotine

Ondanks dat het koningsdag is, heb ik voor jullie vandaag weer een nieuwe post. Vandaag staat micro maandag in het teken van Vitamine B8!

Vitamine B8 ook wel bekend als biotine, is net als de vitamines uit de vorige post een belangrijke vitamine voor ons lichaam. Biotine speelt een belangrijke rol in het vrijmaken van energie uit onze voeding. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij het vormen van vetzuren. Het behouden van een normale huid en normaal haar en een normale werking van ons zenuwstelsel.

Vitamine B8 komt in onze voeding voor in twee vormen, namelijk als biotine of biocytine. Vitamine B8 komt voornamelijk voor in noten, eieren, lever en melk.  

Vitamine B8 (Biotine) heeft een erg belangrijke functie in onze stofwisseling, het functioneert namelijk als een co-enzym dat geactiveerde carbon dioxide. Deze functie is essentieel in ons metabolisme, een lastig verhaal kort. Biotine zorgt ervoor dat onze citroenzuurcyclus (het systeem dat kort gezegd energie vrijmaakt in ons lichaam) kan blijven draaien. Daarnaast is het biotine co-enzym ook betrokken in gluconeogenese (vorming van glucose), vorming van vetzuren en de afbraak van verschillende vetzuren en aminozuren.  

Een te kort aan vitamine B8 komt niet zo vaak voor. Dit komt omdat een biotine tekort alleen kan voorkomen wanneer je te veel van een bepaald stofje binnen krijgt. Dit stofje heet avidine. Avidine zit in rauw eiwit en zorgt in het lichaam ervoor dat biotine word opgenomen. Uit onderzoek is gebleken dat je het rauwe eiwit van meer dan 24 eieren per dag voor meerdere maanden aaneengesloten moet eten om een te kort aan biotine te creëren. Het is dus niet aannemelijk dat iemand snel hiervan een tekort krijgt. Een biotine tekort word gekenmerkt door depressie, huiduitslag, haarverlies, hallucinaties, een gevoelloos en tintelend gevoel in armen en benen en lusteloosheid.

Een overschot aan vitamine B8 komt niet voor en is ook niet schadelijk voor ons lichaam, krijg je meer binnen dan je lichaam nodig heeft dan plas je dit gewoon uit.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Stuur dan een berichtje via social media of neem contact op met personal health plan via www.thepersonalhealthplan.nl of via info@thepersonalhealthplan.nl

 

 

Micro maandag: Vitamine B6

Vitamine B6 - Personal Health Plan

Het is weer maandag en dat betekend een nieuwe micro maandag post. Vandaag wil ik jullie wat vertellen over Vitamine B6.

Vitamine B6 komt in het lichaam voor in verschillende vormen, de meest bekende vorm is pyridoxine. Vitamine B6 is een belangrijke vitamine voor onze stofwisseling, het is namelijk nauw betrokken bij de opbouw en afbraak van Aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen die het lichaam gebruikt om eiwitten te maken. Daarnaast reguleert vitamine B6 de werking van bepaalde hormonen en is het nodig voor de groei, de aanmaak van bloed en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Vitamine B6 komt in ons lichaam voor in drie verschillende vormen, namelijk; pyridoxine, pyridoxal en pyridoxamine. Al deze vormen zijn onderling uitwisselbaar en hebben in ons lichaam allemaal dezelfde functie. Ongeveer 75% van de vitamine B6 krijgen we binnen via onze voeding. Belangrijke bronnen van vitamine B6 zijn vlees, vis, ei, noten, graanproducten, groentes, peulvruchten en melkproducten.

Vitamine B6 (pyridoxal) heeft een belangrijke functie in onze stofwisseling, alle vormen kunnen namelijk omgezet worden naar het co-enzym PLP (pyridoxal-5-fosfaat). Dit co-enzym is betrokken bij de opbouw en afbraak van eiwitten. Zo kan PLP aminogroepen verplaatsen waardoor ons lichaam zelf niet-essentiële aminozuren kan maken. (Deze aminozuren heten niet-essentiële aminozuren omdat ons lichaam dus zelf in staat is om dit te produceren. Er bestaan ook essentiële aminozuren en zoals je misschien al kunt raden is ons lichaam niet instaat deze aminozuren zelf te maken). Daarnaast is PLP betrokken bij de synthese van heem, heem is een onderdeel van het eiwit hemoglobine, dat gespecialiseerd is in het transport van zuurstof en koolstofdioxide in ons bloed. Daarnaast zijn veel neurotransmitters en Nucleïnezuren zoals DNA en RNA afhankelijk van de aanwezigheid van PLP.

Een tekort aan vitamine B6 komt in Nederland nauwelijks voor, echter zijn er wel risicogroepen die een verhoogde kans hebben op een vitamine B6 te kort. Zo hebben alcoholisten een grotere kans op een vitamine B6 te kort. Dit komt omdat bij de afbraak van alcohol in ons lichaam een stof vrijkomt die PLP afbreek. Ook hebben mensen die het medicijn isoniazide gebruiken een verhoogde kans op een tekort aan vitamine B6. Dit medicijn word gebruikt om de groei van het tuberculose bacterie tegen te gaan. Ondanks dat dit medicijn talloze levens heeft gered, kan het ook klachten geven die horen bij een vitamine B6 tekort. Dit komt omdat het medicijn vitamine b6 inactiveert en afbreekt. Een tekort aan vitamine b6 kan bij baby’s leiden tot stuipen overgeven en gewichtsverlies. Bij volwassenen kan het leiden tot depressie, ontstekingen van de tong en de huid, verwardheid, vermoeidheid en aandoeningen van het zenuwstelsel.

Misschien wel een van de bekendste verhalen onder schaats liefhebbers in Nederland. In 2010 liep Sven kramer een vervelende blessure op, hij kwam hierdoor in het gehele seizoen 2010/2011 niet in actie. In 2015 lekt uit wat er aan de hand was. Bij Sven kramer was een te kort aan vitamine B6 geconstateerd en zijn sportarts adviseerde hem een supplement te gebruiken. Echter bevatte dit supplement een te hoge dosis aan vitamine B6. Hierdoor ontstond er zenuwschade in het rechterbeen van Sven Kramer.

Een overschot aan vitamine B6 kan ontstaan bij langdurig gebruik van supplementen die meer dan 21 mg vitamine b6 bevatten. Een overschot aan B6 kan perifere neuropathie ontstaan. Dit is een aandoening aan het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Stuur dan een berichtje via social media of neem contact op via de contact pagina of via info@thepersonalhealthplan.nl

 

 

Micro maandag: Vitamine B5

Vitamine B5

Allereerst wens ik iedereen vrolijk Pasen, ook deze maandag gewoon een post over een micronutriënt. Vandaag wil ik het met jullie hebben over een iets minder bekende vitamine, namelijk vitamine B5.

Vitamine B5, ook wel Pantotheenzuur genoemd, speelt net als de vorige vitamines een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie in het lichaam en bij de afbraak van vetten.

Pantotheenzuur komt in onze voeding in twee verschillende vormen voor, namelijk een vrije vorm en een gebonden vorm. Ongeveer 85% van het pantotheenzuur in onze voeding komt voor in gebonden vorm. Deze vorm is een onderdeel van het co-enzym A. Vitamine B5 komt voor in Volkorenproducten, groentes en peulvruchten, vlees, eieren, melkproducten en fruit. 

Vitamine B5 (pantotheenzuur) speelt net als de vorige behandelde vitamines een belangrijke rol in onze stofwisseling. Het is verantwoordelijk voor het vrijmaken van energie in het lichaam, pantotheenzuur is namelijk een onderdeel van de chemische structuur van Co-enzym A. Co-enzym A is een essentieel onderdeel van Acetyl CoA, deze chemische structuur is een belangrijk onderdeel in de citroenzuurcyclus en betrokken bij meer dan 100 verschillende stappen in de synthese van vetten, neurotransmitters, steroïde hormonen en hemoglobine.

Vitamine B5 tekort is uiterst zeldzaam, dit komt omdat vitamine B5 is zoveel verschillende producten voorkomt. Wat bekend is over een tekort aan pantotheenzuur bij mensen, komt voornamelijk voort uit twee bronnen. De eerste bron kwam uit de Tweede wereldoorlog, zo ervaarde ondervoede krijgsgevangen in Japan, Birma en de Filippijnen gevoelloosheid en een branderig gevoel in hun voeten. Ondanks dat de ondervoede krijgsgevangen meerdere tekorten hadden, verdwenen de gevoelloosheids- en brandigere klachten aan de voeten pas na suppletie van pantotheenzuur. De tweede bron die inzicht geeft over de klachten die ontstaan bij een vitamine B5 te kort, komen uit een experimenteel onderzoek, waarbij een pantotheenzuur tekort is veroorzaakt bij zowel mensen als dieren door het toedienen van een pantotheenzuurkinase-remmer in combinatie met een dieet met weinig pantotheenzuur. Bij de mensen werden klachten zoals gevoelloosheid en een branderig gevoel aan de voeten waargenomen.

Een overschot aan vitamine B5 kan alleen voorkomen wanneer je meer dan tientallen grammen pantotheenzuur binnen krijgt. Dit is niet mogelijk met voeding en kan alleen gebeuren bij het gebruik van supplementen. Een overschot aan vitamine B5 kan leiden tot diarree.  

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Neem contact op met personal health plan viaof via de contact pagina of mail naar info@thepersonalhealthplan.nl

 

 

 

 

Micro maandag: Vitamine B3

Personal Health Plan Vitamine B3

Het is alweer maandag en dat betekent dat we het vandaag weer gaan hebben over een micronutriënt. Deze keer wil ik het met jullie hebben over vitamine B3.

Vitamine B3 is net als de andere B vitamines een water oplosbare vitamine. Het staat ook wel bekend als niacine. niacine werd ontdekt door de aandoening pellagra bij mensen en in een vergelijkbare conditie, zwarte tong, bij honden. Niacine speelt een essentiële rol bij het vrijmaken van energie in het lichaam. De opbouw van vetten en het gezond houden van de huid.

Niacine (vitamine B3) kent twee verschillende vormen namelijk; nicotinamide en nicotinezuur. Niacine vind je vooral in vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen. Niet veel producten zijn rijk aan vitamine B3, producten zoals lever, champignons, tonijn, kipfilet zijn dat bijvoorbeeld wel. Wat Niacine zo bijzonder maakt is dat het in tegenstelling tot andere B vitamines door ons lichaam gemaakt kan worden uit het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is een onderdeel dat aanwezig is in alle eiwitten die wij binnen krijgen uit onze voeding.

Vitamine B3 (niacine) speelt een essentiële rol in de productie van twee van de meest belangrijke co-enzymen in ons lichaam, namelijk; NAD (nicotinamide adenine dinucleotide, co-enzym I) en NADP (nicotinamide adenine dinucleotide fosfaat, co-enzym II). Deze co-enzymen zijn voor ons lichaam essentieel om energie vrij te maken in onze cellen. NAD en NADP zijn betrokken bij meer dan tweehonderd verschillende biochemische reacties en zorgen dus voor de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. Daarnaast is vitamine B3 onmisbaar voor veel hormonen en neurotransmitters en de aanmaak van vetzuren.

Vitamine B3 tekort komt niet vaak voor in de westerse wereld, dit komt omdat onze voeding voldoende Niacine bevat. Een te kort aan vitamine B3 kan leiden tot de ziekte pellagra, dit is een ziekte dat kan leiden tot verschillende huidaandoeningen zoals; bilaterale symmetrische lichtgevoelige huiduitslag, hyperpigmentatie, ontstoken slijmvliezen in de mond daarnaast kan het ook leiden tot diarree en dementie. Bij mensen kwam pellagra ooit vooral voor in de zuidoostelijke verenigde staten waar maïs (dat een relatief niet-beschikbare vorm van niacine bevat) in de vroege jaren 1900 een belangrijk voedingsbestanddeel was.

Een overschot aan vitamine B3 kan op twee verschillende manieren gebeuren. Een overschot aan nicotinezuur, de voor van vitamine B3 die in supplementen zit, kan voorkomen wanneer er een te hoge dosering word ingenomen. Dit kan leiden tot het verwijden van de bloedvaten en je kunt hierdoor het gevoel van opvliegers krijgen. Daarnaast kun je een overschot aan nicotinamide binnen krijgen, wanneer je een zweer hoge dosering hiervan binnen krijgt kan dit leiden tot schade aan de lever en ogen.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Stuur dan een berichtje via social media of neem contact op met personal health plan via www.thepersonalhealthplan.nl of via info@thepersonalhealthplan.nl

 

 

 

 

Micro maandag: Vitamine B2

Vitamine B2

Het is weer maandag en dat betekent een nieuwe post over een micronutriënt. Vandaag wil ik het met jullie hebben over Vitamine B2.

Vitamine B2, ook wel bekend als Riboflavine, is net als vitamine B1 een water oplosbare vitamine. Het speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie in het lichaam uit koolhydraten, vetten en eiwitten.

Riboflavine (vitamine B2) vind je vooral in melkproducten, graanproducten, vlees en vis en groente en fruit. Producten zoals broccoli, eieren, lever, melk en champignons zijn rijk aan vitamine B2. Wat vitamine B2 uniek maakt onder alle wateroplosbare vitamines is dat, in tegenstelling tot de andere vitamines, melk en zuivelproducten in de westerse wereld zorgen voor het merendeel van onze vitamine B2 inname.

Wanneer riboflavine in de dunne darm aankomt, wordt het omgezet tot flavinemononucleotide (FMN) om door de darmcellen opgenomen te kunnen worden. Eenmaal in de darmcellen wordt FMN omgezet naar riboflavine om via het bloed getransporteerd te worden naar de lever. In de lever wordt riboflavine omgezet naar FMN of FAD (flavine-adeninedinucleotide). Ons lichaam heeft een geschatte vitamine B2 voorraad voor ongeveer 2 tot 6 weken.

Zowel FMN als FAD zijn co-enzymen die een uiterst belangrijke rol spelen in onze stofwisseling bij het afbreken van koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze co-enzymen (FMN & FAD) zijn ook belangrijk voor de stofwisseling van steroïdehormonen, de activiteit van verschillende enzymen en ijzerstofwisseling. Daarnaast is vitamine B2 samen met vitamine B6 betrokken bij de omzetting van het aminozuur tryptofaan in vitamine B3.

Net zoals bij vitamine B1 kan alcoholisme leiden tot een te kort aan vitamine B2. Maar ook nier en lever ziektes, ondervoeding, een veganistisch en vegetarisch voedingspatroon kunnen leiden tot een te kort aan vitamine B2. Vaak gaat een te kort aan vitamine B2 gepaard met tekorten van andere nutriënten. Een te kort kan op den duur zorgen voor erg vervelende klachten zoals; bloedarmoede,  vermoeidheid, lever degeneratie, huidklachten zoals; ontstoken mondhoeken, droge lippen met kloofjes, gezwollen en rode slijmvliezen van mond en keelholte, ontstoken tong, seborroïsch eczeem rond de neus en tussen neus en lippen en oog klachten zoals; lichtgevoeligheid, branden, jeuken, tranen.

Recente onderzoeken suggereren dat het suppleren van vitamine B2 mogelijk een positief effect kan hebben op het voorkomen van migraine. Het idee hierachter is dat migraine vaak wordt veroorzaakt door niet goed werkende mitochondria in de hersenen, riboflavine is nodig voor mitochondria om normaal te kunnen functioneren. Op dit moment wordt er verder onderzoek gedaan naar de mogelijke positieve werkingen van vitamine B2 bij migraine.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Neem contact op via de contact pagina of maak direct een afspraak!

Micro maandag: Vitamine B1

Vitamine B1 Personal Health Plan

Elke maandag vertel ik over een micronutriënt.

Vandaag wil ik het met jullie hebben over Vitamine B1.

Vitamine B1, ook wel bekend als thiamine, is een water oplosbare vitamine die onder andere een belangrijke rol speelt in het vrijmaken van energie uit koolhydraten.

Thiamine komt voor in verschillende vormen. De natuurlijke vorm van thiamine, de vorm die we binnen krijgen via eten en drinken is thiamine of thiamine difosfaat (TDP). Deze natuurlijke vorm kun je vinden in veel verschillende producten, zoals graanproducten, aardappelen, groente, vlees en melkproducten. Daarnaast komt thiamine ook voor in supplementen, de naam voor deze vorm is thiamine chloride-hydrochloride of thiamine-mononitraat.

Veel verschillende producten bevatten een beetje thiamine, echter zijn er maar weinig bronnen die veel thiamine bevatten. Producten die bijvoorbeeld wel rijk zijn aan thiamine zijn onder andere soja melk, tomatensap, magere varkenskarbonade en volkoren graanproducten. Wanneer je volgens je energiebehoefte eet en een gevarieerd eetpatroon hebt, vol met verse producten, krijg je over het algemeen voldoende vitamine B1 binnen.  

Wanneer we producten eten die vitamine B1 bevatten of een multivitaminen pil slikken dan wordt vitamine B1 in de dunne darm door ons lichaam opgenomen. Ons lichaam kan dan de vitamine B1 gebruiken of opslaan. Het menselijk lichaam kan 25 to 30 milligram thiamine (vitamine B1) opslaan en dit geeft ons lichaam een voorraad voor 7 dagen.

Eenmaal opgenomen door het lichaam, is vitamine B1 betrokken bij verschillende belangrijke processen. Deze processen vinden constant plaats zonder dat wij dat beseffen en er over na hoeven te denken. Zo zorgt vitamine B1 ervoor dat ons lichaam glucose (de opgeslagen vorm van koolhydraten) kan omzetten naar energie. Vitamine B1 heb je verder nodig voor een goede werking van de hartspier, is het een onderdeel van het co-enzym TPP (thiamine pyrofosfaat) en speelt het een rol in de zenuwgeleiding. Thiamine activeert namelijk chloridekanalen in de zenuwcelmembranen, deze activering is nodig voor de prikkeloverdracht van zenuwen en onze hersenen.

Mensen die te weinig eten of veel alcohol drinken hebben kans op vitamine B1 tekort. Alcohol zorgt namelijk voor een verminderde opname van vitamine B1 en voor een verhoogde uitscheiding van vitamine B1. Dit verdubbelt dus het risico op tekorten. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot psychische afwijkingen zoals depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies. Ook beriberi een zenuwaandoening die niet meer in de westerse wereld voorkomt kan een gevolg zijn van vitamine B1 tekort. Beriberi geeft klachten zoals gevoelloosheid in de benen, hartklachten en spierverlamming. Een tekort komt voornamelijk voor bij specifieke risicogroepen zoals als alcoholisten en drugsverslaafden en kan leiden tot Wernicke Korsakoff syndroom. Het kan ook voorkomen bij mensen die leiden aan ziektes aan het maagdarmkanaal.

Heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Neem dan contact op via het contact formulier of mail naar info@thepersonalhealthplan.nl