Vitamine B2, waar zit het in en wat doet het?

Vitamine B2

Het is weer maandag en dat betekent een nieuwe post over een micronutriënt. Vandaag wil ik het met jullie hebben over Vitamine B2.

Wat is vitamine B2?

Vitamine B2, ook wel bekend als Riboflavine, is een wateroplosbare vitamine, net als vitamine B1, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en Vitamine C. Riboflavine speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie in het lichaam uit koolhydraten, vetten en eiwitten.

Waar zit het in?

Riboflavine (vitamine B2) vind je vooral in melkproducten, graanproducten, vlees en vis en groente en fruit. Producten zoals broccoli, eieren, lever, melk en champignons zijn erg rijk hieraan. Wat vitamine B2 uniek maakt onder alle wateroplosbare vitamines is dat, in tegenstelling tot de andere vitamines, melk en zuivelproducten in de westerse wereld voor het merendeel van onze vitamine B2 inname zorgen.

Hoe wordt het opgenomen in je lichaam?

Wanneer riboflavine in de dunne darm aankomt, wordt het omgezet tot flavinemononucleotide (FMN) om door de darmcellen opgenomen te kunnen worden. Eenmaal in de darmcellen wordt FMN omgezet naar riboflavine om via het bloed getransporteerd te worden naar de lever. In de lever wordt riboflavine omgezet naar FMN of FAD (flavine-adeninedinucleotide). Ons lichaam heeft een geschatte voorraad voor ongeveer 2 tot 6 weken.

Wat doet het?

Zowel FMN als FAD zijn co-enzymen die een uiterst belangrijke rol spelen in onze stofwisseling bij het afbreken van koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze co-enzymen (FMN & FAD) zijn ook belangrijk voor de stofwisseling van steroïdehormonen, de activiteit van verschillende enzymen en ijzerstofwisseling. Daarnaast is riboflavine samen met vitamine B6 betrokken bij de omzetting van het aminozuur tryptofaan in vitamine B3.

Wat gebeurt er bij een tekort of overschot?

Net zoals bij vitamine B1 kan alcoholisme leiden tot een te kort aan vitamine B2. Maar ook nier en lever ziektes, ondervoeding, een veganistisch en vegetarisch voedingspatroon kunnen leiden tot een te kort. Vaak gaat een te kort aan vitamine B2 gepaard met tekorten van andere nutriënten. Een te kort kan op den duur zorgen voor erg vervelende klachten zoals; bloedarmoede, vermoeidheid, lever degeneratie, huidklachten zoals; ontstoken mondhoeken, droge lippen met kloofjes, gezwollen en rode slijmvliezen van mond en keelholte, ontstoken tong, seborroïsch eczeem rond de neus en tussen neus en lippen en oog klachten zoals; lichtgevoeligheid, branden, jeuken, tranen.

Vitamine B2 en Migraine

Recente onderzoeken suggereren dat het suppleren van vitamine B2 mogelijk een positief effect kan hebben op het voorkomen van migraine. Het idee hierachter is dat migraine vaak wordt veroorzaakt door niet goed werkende mitochondria in de hersenen, riboflavine is nodig voor mitochondria om normaal te kunnen functioneren. Op dit moment wordt er verder onderzoek gedaan naar de mogelijke positieve werkingen hiervan bij migraine.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Neem contact op via het contactformulier of stuur een mail naar info@thepersonalhealthplan.nl!