Koolhydraatarm dieet geeft vaak vertekend beeld!

Koolhydraatarm dieet

Ben jij benieuwd waarom een koolhydraatarm dieet vaak een vertekend beeld geeft van het gewicht dat je verloren bent? Onze diëtist legt je uit waarom dat zo is!

het Koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarm dieet is een van de meest gevolgde diëten ter wereld, regelmatig hoor je verhalen van mensen die in no time kilo’s zijn afgevallen. Vaak zweren ze op dat moment ook echt bij het vermijden van koolhydraten. Vaak worden koolhydraten dan ook onterecht als boosdoener beschouwd.

Echter hoor je vaak ook dat mensen die een koolhydraatarm dieet volgen vaak ‘plotseling aankomen’. De koolhydraten krijgen hier dan vaak de schuld van! Vaak hoor ik als diëtist dan uitspraken als; ik hoef maar naar een koekje te kijken en ik kom al aan of als ik 1 keer iets met koolhydraten eet dan vliegt m’n gewicht omhoog. Mensen gaan er dan vanuit dat ze vaak dikker zijn geworden of in vetpercentage zijn gestegen. Dit is echter vaak niet het geval.

Hoe komt dat?

Ergens hebben deze mensen zeker een punt, hun gewicht gaat inderdaad omhoog door het eten van koolhydraten en dit heeft een hele simpele reden!

Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt dan eet je zoals de naam al verklapt erg weinig koolhydraten. Hierdoor verlaag je de hoeveelheid opgeslagen koolhydraten in ons lichaam (wil je weten hoe dit precies werkt lees dan mijn blog over koolhydraten)

In ons lichaam worden koolhydraten namelijk opgeslagen als glycogeen. Dit gebeurt in de lever en onze spieren. De lever biedt een opslagplek voor 80-100 gram aan glycogeen en onze spieren (afhankelijk van de mate van getraindheid) 300-500 gram aan glycogeen. Dit is een onderdeel van jouw totale gewicht. Wanneer de voorraad kleiner wordt neemt het gewicht ook af.

Dit komt niet alleen omdat je minder glycogeen in je voorraden hebt maar ook omdat iedere gram aan glycogeen in ons lichaam wordt opgeslagen in combinatie met 2,7 gram water. Wanneer je dus een koolhydraatarm dieet volgt, wordt de hoeveelheid opgeslagen glycogeen steeds kleiner en daarmee wordt er ook minder vocht opgeslagen. Hierdoor zie je vaak een snelle gewichtsdaling in het begin.

Wanneer je dan iets eet wat meer koolhydraten bevat of überhaupt iets eet waar koolhydraten inzitten. Dan vult je lichaam je voorraden weer aan met glycogeen. Meer opgeslagen glycogeen betekend dus ook meer vocht. Je stijgt dus in gewicht omdat je voorraden voller zitten en je meer vocht in je cellen hebt. Niet omdat je in vetpercentage gestegen bent.

Geen reden dus voor paniek!

Heb jij vragen over dit onderwerp? Heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerde leefstijl? Of wil je een afspraak maken met onze diëtist in een van onze locaties in Beuningen, Heesch, Nijmegen of Wijchen? Neem dan contact op via info@thepersonalhealthplan.nl of vul het contactformulier in!