Vitamine B1, wat doet het en waar zit het in?

Vitamine B1 Personal Health Plan

Welkom op het eerste blog van Diëtistenpraktijk Personal Health plan. Vandaag wil ik het met jullie hebben over Vitamine B1.

Wat is vitamine B1?

Vitamine B1, ook wel bekend als thiamine, is net als vitamine B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C een water oplosbare vitamine die onder andere een belangrijke rol speelt in het vrijmaken van energie uit koolhydraten.

Thiamine komt voor in verschillende vormen. De natuurlijke vorm van thiamine, de vorm die we binnen krijgen via eten en drinken is thiamine of thiamine difosfaat (TDP). Deze natuurlijke vorm kun je vinden in veel verschillende producten, zoals graanproducten, aardappelen, groente, vlees en melkproducten. Daarnaast komt thiamine ook voor in supplementen, de naam voor deze vorm is thiamine chloride-hydrochloride of thiamine-mononitraat.

Waar zit het in?

Veel verschillende producten bevatten een beetje thiamine, echter zijn er maar weinig bronnen die veel thiamine bevatten. Producten die bijvoorbeeld wel rijk zijn aan thiamine zijn onder andere soja melk, tomatensap, magere varkenskarbonade en volkoren graanproducten. Wanneer je volgens je energiebehoefte eet en een gevarieerd eetpatroon hebt, vol met verse producten, krijg je over het algemeen voldoende hiervan binnen.  

Hoe wordt het opgenomen?

Wanneer we producten eten die vitamine B1 bevatten of een multivitaminen pil slikken dan wordt dit in de dunne darm door ons lichaam opgenomen. Ons lichaam kan dan de vitamine B1 gebruiken of opslaan. Het menselijk lichaam kan 25 to 30 milligram thiamine opslaan en dit geeft ons lichaam een voorraad voor 7 dagen.

Eenmaal opgenomen door het lichaam, is vitamine B1 betrokken bij verschillende belangrijke processen. Deze processen vinden constant plaats zonder dat wij dat beseffen en er over na hoeven te denken. Zo zorgt het ervoor dat ons lichaam glucose (de opgeslagen vorm van koolhydraten) kan omzetten naar energie. Verder heb je het nodig voor een goede werking van de hartspier, is het een onderdeel van het co-enzym TPP (thiamine pyrofosfaat) en speelt het een rol in de zenuwgeleiding. Thiamine activeert namelijk chloridekanalen in de zenuwcelmembranen, deze activering is nodig voor de prikkeloverdracht van zenuwen en onze hersenen.

Wat doet een vitamine B1 tekort of overschot met je lichaam?

Mensen die te weinig eten of veel alcohol drinken hebben kans op vitamine B1 tekort. Alcohol zorgt namelijk voor een verminderde opname van vitamine B1 en voor een verhoogde uitscheiding van de vitamine. Dit verdubbelt dus het risico op tekorten. Een tekort kan leiden tot psychische afwijkingen zoals depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies. Ook beriberi, een zenuwaandoening die niet meer in de westerse wereld voorkomt kan een gevolg zijn van vitamine B1 tekort. Beriberi geeft klachten zoals gevoelloosheid in de benen, hartklachten en spierverlamming. Een tekort komt voornamelijk voor bij specifieke risicogroepen zoals als alcoholisten en drugsverslaafden en kan leiden tot Wernicke Korsakoff syndroom. Het kan ook voorkomen bij mensen die leiden aan ziektes aan het maagdarmkanaal.

Heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Neem dan contact op via het contact formulier of mail naar info@thepersonalhealthplan.nl