Vitamine B3, Wat doet het en waar zit het in?

Personal Health Plan Vitamine B3

Wat is Vitamine B3?

Vitamine B3 is net als vitamine B1, B2, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C een water oplosbare vitamine. Het staat ook wel bekend als niacine. Niacine werd ontdekt door de aandoening pellagra bij mensen en in een vergelijkbare conditie, zwarte tong, bij honden. Niacine speelt een essentiële rol bij het vrijmaken van energie in het lichaam en de opbouw van vetten en het gezond houden van de huid.

Waarin komt het voor?

Niacine (vitamine B3) kent twee verschillende vormen namelijk; nicotinamide en nicotinezuur. Niacine vind je vooral in vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen. Niet veel producten zijn rijk aan vitamine B3, producten zoals lever, champignons, tonijn, kipfilet zijn dat bijvoorbeeld wel. Wat Niacine zo bijzonder maakt is dat het in tegenstelling tot andere B vitamines door ons lichaam gemaakt kan worden uit het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is een onderdeel dat aanwezig is in alle eiwitten die wij binnen krijgen uit onze voeding.

Wat is de rol van niacine?

Vitamine B3 (niacine) speelt een essentiële rol in de productie van twee van de meest belangrijke co-enzymen in ons lichaam, namelijk; NAD (nicotinamide adenine dinucleotide, co-enzym I) en NADP (nicotinamide adenine dinucleotide fosfaat, co-enzym II). Deze co-enzymen zijn voor ons lichaam essentieel om energie vrij te maken in onze cellen. NAD en NADP zijn betrokken bij meer dan tweehonderd verschillende biochemische reacties en zorgen dus voor de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. Daarnaast is vitamine B3 onmisbaar voor veel hormonen en neurotransmitters en de aanmaak van vetzuren.

Vitamine B3 te kort of overschot

Vitamine B3 tekort komt niet vaak voor in de westerse wereld, dit komt omdat onze voeding voldoende Niacine bevat. Een te kort aan vitamine B3 kan leiden tot de ziekte pellagra, dit is een ziekte dat kan leiden tot verschillende huidaandoeningen zoals; bilaterale symmetrische lichtgevoelige huiduitslag, hyperpigmentatie, ontstoken slijmvliezen in de mond daarnaast kan het ook leiden tot diarree en dementie. Bij mensen kwam pellagra ooit vooral voor in de zuidoostelijke verenigde staten waar maïs (dat een relatief niet-beschikbare vorm van niacine bevat) in de vroege jaren 1900 een belangrijk voedingsbestanddeel was.

Een overschot kan op twee verschillende manieren gebeuren. Een overschot aan nicotinezuur, de voor van vitamine B3 die in supplementen zit, kan voorkomen wanneer er een te hoge dosering word ingenomen. Dit kan leiden tot het verwijden van de bloedvaten en je kunt hierdoor het gevoel van opvliegers krijgen. Daarnaast kun je een overschot aan nicotinamide binnen krijgen, wanneer je een zweer hoge dosering hiervan binnen krijgt kan dit leiden tot schade aan de lever en ogen.

Vragen?

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Stuur dan een berichtje via social media of neem contact op met personal health plan via www.thepersonalhealthplan.nl of via info@thepersonalhealthplan.nl